Noutăți

Activitate interdisciplinară „Codrul în literatură”

Pentru a conștientiza importanța gestionării, conservării și dezvoltării durabile a tuturor tipurilor de pădure, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis ca Ziua Internațională a Pădurilor să fie celebrată, în fiecare an, în data de 21 martie. ONU încurajează statele membre să organizeze activități legate de păduri și copaci, cum sunt, de exemplu, acțiunile de plantare.
Pădurile acoperă o treime din masa terestră a Pământului, cuprind cele mai diverse ecosisteme biologice. Milioane de oameni, inclusiv populația urbană, depind de resursele pădurii care asigură aer curat, bogat în oxigen. Pădurile și solul acestora stochează o cantitate mai mare de un trilion de tone de carbon. Datorită acestui fapt, pădurile au un rol însemnat în lupta cu schimbările climatice, deoarece înmagazinează cantități uriașe de CO2. În plus, pădurile reduc temperatura în localități cu până la 8°C.
În contextul pandemic actual, în care activitățile de plantare ar fi fost greu de realizat, școala noastră a gândit o activitate online menită să sensibilizeze elevii și cadrele didactice față de frumusețea și importanța pădurilor. Elevii implicați în activitatea interdisciplinară „Codrul în literatură” au realizat, în diverse aplicații (MapHub, Prezi, Flipsnack, Book Creator, Visme, Genially etc.), materiale cuprinzând fragmente din opere literare și creații plastice care încearcă să exprime, prin cuvânt ori prin culoare, nu doar frumusețea codrului, ci și simbioza om-natură.
Albumul virtual realizat cu ocazia acestei activități înglobează materialele create de elevi din clasele a IX-a A, a X-a A, a X-a D, a XI-a A și dovedește că literatura conferă spațiului natural noi semnificații pe care suntem invitați să le descoperim prin lirica eminesciană sau prin operele unor scriitori precum: Al. Macedonski, Vasile Alecsandri, George Bacovia, Mihail Sadoveanu etc..


prof. Greta Kiss
prof. Paula Murgu